ODMEV ANTIKE NA ŠOLSKIH HODNIKIH

16. februarja, 2019

Kar težko je verjeti, da se kdo pritožuje nad latinščino, če je kdaj doživel antične dneve, ki nikogar ne morejo pustiti hladnega do tega jezika in kulture. Letos so za vse prve letnike potekali 23. in 24. januarja. V sredo smo imeli najprej pouk po razredih, ki je bil medpredmetna povezava dveh predmetov. Tako smo pri geografiji-kemiji spoznavali tragično usodo prebivalcev Pompejev in upamo, da bo vulkan Vezuv še dolgo spal, saj so bile posledice nepopravljive. Profesor Jernejčič in profesorica Lah Peternel sta nam pri skupni uri predstavila resnico in pa legendo o nastanku mesta Rim v angleščini in slovenščini, pri matematiki, združeni z umetnostjo, pa smo spoznali zlati rez ter grško umetnost in arhitekturo. Nazadnje smo imeli slovenščino ter vero in kulturo, kjer smo skozi različna besedila spoznavali pogled Rimljanov na človeka in ustvarjali na temo človekove veličine.

Le kaj imata skupnega razmnoževanje zajcev in zlati rez?

Ker sem članica grškega razreda (čeprav se sama ne učim tega jezika), smo se pri nas antičnih dni še posebej veselili, saj smo nad to kulturo navdušeni in smo o njej res želeli izvedeti kaj več. Svoje poznavanje in veselje nad njo smo tudi dokazali, saj so nam sošolci Matevž, Mojca in Brina po težkem boju skozi zahtevna, podrobnosti polna, vprašanja priborili zmago na Antičnem kvizu, ki si jo res štejemo v čast.

Zavzeto odgovarjanje na vprašanja antičnega kviza.

V četrtek so potekale delavnice po lastnem izboru in tako smo za nekaj ur prelevili v življenje Rimljanov, v njihovo kuhinjo, gledališče, plese, šport, arhitekturo … Sama sem obiskala delavnico kaligrafije, kjer smo ustvarjali pergamentne zvitke, na katere smo s tušem in kaligrafskim peresom zapisali zgodbe iz Ovidijevih Metamorfoz. V petek zjutraj smo še eno uro namenili predstavitvi vseh delavnic, tako da smo lahko videli tudi dramsko igro, antični ples, poslušali glasbo in okusili kuhinjo, celotno dogajanje pa je povezoval kar Ovidij sam. Povabljeni ste, da si v antičnem kotičku ogledate stvaritve delavnic ali pa morda celo posežete po latinskem Harryju Potterju.

Zdrav duh v zdravem telesu ali antični šport s sodobno opremo.

Antični dnevi so nam nedvomno pustili polne glave spoznanj in nam še bolj odkrili svet Rimljanov in Grkov, o katerem še marsičesa nismo vedeli. Tukaj je še nekaj doživljanj sošolcev:

»Na antičnih dnevih mi je bil najbolj všeč drugačen pristop do učenja. V pouk so profesorji vključili tudi kaj bolj sproščenega in zabavnega, na delavnicah pa si v svojem izdelku lahko videl košček antike, kar je bilo še posebej zanimivo.« (Nika Gubenšek, 1. b)

Poustvarjanje antičnih podob …

»Meni osebno so se antični dnevi zdeli zelo poučni, predvsem pa unikatni. Osebno sem bil najbolj navdušen nad medpredmetnim povezovanjem, ki mi je odprlo pogled na antiko z več različnih zornih kotov. Delavnici, ki sem se ju udeležil (šport v antiki in sokratska debata), sta bili tudi zelo zanimivi. Seveda pa ne morem mimo antičnega kviza in naše zmage. Vendar je vedno bolj kot zmaga pomembno, da se nečesa naučiš in predvsem, da se ob tem zabavaš. Zabave pa na antičnih dneh res ni manjkalo.« (Matevž Kastelic, 1. b)

… in pokušina antičnih dobrot.

Gabrijela Kobal, 1. b